Ronneby Bruk - Gietijzeren Koekenpan

Ronneby Bruk - Gietijzeren Koekenpan

Inmiddels heb ik de Ronneby Bruk - Ultra Light Professional Koekenpan iets langer dan één jaar. In dit artikel wil ik delen wat ik van de gietijzeren pan vind en hoe je de pan moet onderhouden.

De gietijzeren koekenpan is een zeer populair hulpmiddel bij het koken. Het is duurzaam, veelzijdig en kan vele jaren meegaan als het goed wordt onderhouden. Gietijzeren braadpannen zijn een geweldige manier om voedsel te koken, zo zijn de pannen gemakkelijk schoon te maken en zorgen voor een uitstekende warmteverdeling.

 • Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en de oven
 • De pan heeft een natuurlijke antiaanbaklaag, is gemaakt van extreem sterk gietijzer en is daardoor snel op temperatuur
 • niet geschikt voor in de vaatwasser

Deze pan is niet beschikbaar op Amazon, maar wel een andere goede van hetzelfde merk! Koop de gietijzeren pan hier

Scroll naar:

Review

Gietijzeren pannen zijn uitermate geschikt om vlees in te bakken zoals biefstuk, entrecôte of varkenshaas. Deze pan is mijn go-to voor vlees, paddestoelen en niet-zure groenten.

Door het bakken van zure-groenten zoals tomaten, of citrusvruchten kan de antiaanbaklaag beschadigen.

Hier heb ik de pan op geselecteerd:

 • Super snel warm
 • Kan in de oven
 • Moet minstens 10 jaar mee gaan

En dat is gelukt ook. De pan is enorm snel warm, makkelijk in gebruik, snel schoon en als je de pan goed onderhoud gaat hij je leven lang mee (en wordt hij elk jaar beter).

Ik vond het ook belangrijk om geen pan te kopen met een "antiaanbaklaag" van Teflon. Teflon laat vaak na een tijdje los, en komt dan in je eten terecht. Oude pannen met een Teflon laag kunnen dan ook ontzettend schadelijk voor je gezondheid zijn, maar dat gebeurt niet zomaar. Hier is meer info te vinden: Info over teflon en materialen.

Onderhoud

Het onderhoud van de pan bestaat uit een aantal dingen.

Dagelijks onderhoud van een gietijzeren pan

De eerste stap bij het onderhouden van een gietijzeren braadpan is om deze na elk gebruik schoon te maken. Dit kan met warm water, of door een product te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor het reinigen van gietijzeren kookgerei. Wanneer je de pan afdroogt is het handig om de pan nogmaals op het vuur te zetten, zodat hij helemaal droog wordt.

Wanneer de gietijzeren pan niet in gebruik is, moet deze op een droge plaats worden bewaard, bij voorkeur op een rek of aan een haak zodat deze niet roest door het vocht in de lucht.

Als het oppervlak van de pan te droog wordt of roestplekken begint te krijgen, moet deze worden geolied voordat deze weer wordt opgeborgen. Je kunt een neutrale olie als zonnebloemolie gebruiken.

Maandelijks onderhoud van een gietijzeren pan

Werkt de antiaanbaklaag van de pan niet goed meer? Dit heb je nodig:

 1. Een zachte spons
 2. Een kleine hoeveelheid afwasmiddel (gebruik hierna geen afwasmiddel meer)
 3. Heet water

Gietijzeren pan inbranden op vuur:

 1. Maak de pan schoon en droog
 2. Smeer de pan in met een dunne laag arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie
 3. Zet de pan op het vuur

Na het invetten laat je de pan extreem heet worden op de kookplaat, totdat de olie begint te roken. De dunne laag olie begint zich nu te hechten aan het gietijzer. Laat vervolgens de gietijzeren pan afkoelen. Haal eventuele overgebleven olie weg met keukenpapier.

Herhaal dit 5 keer.

Gietijzeren pan inbranden in de oven:

Let op: dit kan alleen bij pannen die volledig van gietijzer gemaakt zijn.

 1. Maak de pan schoon en droog
 2. Smeer de pan in met een dunne laag arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie
 3. Zet de pan in de oven

Stel de oven zo hoog mogelijk in, zodat de olie "verbrandt" en zich daardoor in het gietijzer hecht. Zet de gietijzeren pan op zijn kop in de oven en leg onder de pan een vel aluminiumfolie, zodat er geen vettige druppels in de oven achterblijven. Verhit de pan een klein uurtje in de oven, totdat er geen olie meer te zien is. Let op, dit kan stinken en licht roken.

Roest verwijderen van gietijzeren pan:

Neem een schuurspons of staalspons en verwijder de roest, gebruik eventueel citroen of azijn. Na het verwijderen van de roest moet je de pan weer in branden.

Alle food blogs over kookartikelen op ReceptDelen.nl zijn geschreven na uitgebreid gebruik van een product. Dit zijn dan ook geen sponsorposts. Indien dat wel zo is, staat dat er bij.

Oh, trouwens!

Op deze website kun je recepten delen met vrienden, familie of collega's

Als je een account maakt, kun je vervolgens op de Profiel pagina mensen uitnodigen. Zij accepteren dan de uitnodiging op hun account onder Profiel.

Vervolgens zie je op de Recepten pagina, alle publieke recepten maar ook de geheime recepten van jouw groep!

Account aanmaken

ReceptDelen.nl

made by Mees Rutten

twitter
twitter
instagram
instagram