Foto van Bobotie recept met orzo
van 1 reviews

Bobotie recept met orzo

serveert: 4door: Mees Ruttenop: 2022-04-11

Een tijd geleden vroeg ik een vriend met Zuid-Afrikaanse roots, wat zijn lievelingseten was. Zonder aarzelen zei hij: “Bobotie”. Wij aten vroeger wel uit pakjes, maar voornamelijk Hollands. Ik raad je dan ook volledig af dit gerecht met een pakje te maken. Het gerecht is een verrassende combinatie van zoet, hartig en kruidig. Qua looks is het geen hoogstandje, maar qua smaak zeker wel. Het is overigens lekker met orzo, rijst of aardappelen. Bobotie is een Zuid-Afrikaanse ovenschotel. Het is super eenvoudig te maken en wanneer je alles eenmaal in huis hebt, is het gemakkelijk opnieuw te doen.

IngrediëntenStappen

Ingrediënten

Stappen

  1. Voorbereiden van de Bobotie

    Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden Celsius. Pak de boterhammen en snijd de randen er van af. Snijd het brood in kleine blokjes (±1 a 2cm) Schenk 100ml melk bij het brood en laat het intrekken. Snipper vervolgens de uien en knoflook.

  2. Fruiten & Kruiden

    Indien mogelijk, gebruik een pan die in de oven kan. Fruit de uien voor ongeveer 3 minuten in olijfolie. Voeg de knoflook toe en fruit nog 1 minuut. Voeg alle droge kruiden toe en meng goed door elkaar. Indien het erg droog is, vroeg dan nog een eetlepel olijfolie toe. Bak dit kruidenmengsel 1 minuut. Voeg het gehakt toe en rul dit op middel-hoog vuur tot het net aan bruin is. Breng op smaak met wat zout en peper.

  3. Image of step 2 called: Het zoete van de Bobotie

    Het zoete van de Bobotie

    Zet het vuur uit en voeg de mango chutney, abrikozenjam, sap van een halve citroen, tomatenpuree en de rozijnen toe. Knijp vervolgens de melk uit het brood. Voeg vervolgens het brood toe aan de pan (laat de melk).

  4. In de oven!

    Doe de inhoud van de pan in een ovenschaal, of houdt het in de pan indien deze ovenbestendig is. Klop 3 eieren los in een kom en voeg de resterende 250ml melk toe. Voeg hieraan wat zout en peper toe en schenk over het mengsel in de ovenschaal/pan. Verdeel de laurierblaadjes over het gerecht en zet het geheel 40 tot 45 minuten in de oven. Kook de rijst/orzo/aardappelen zodat het ongeveer tegelijkertijd klaar is als de Bobotie.