Foto van Boerenkool stamppot met een rode wijn en picalilly jus
van 1 reviews

Boerenkool stamppot met een rode wijn en picalilly jus

serveert: 4door: Mees Ruttenop: 2022-05-21

Boerenkool is een gerecht dat bekend staat als een echte vuller. Het originele/algemene boerenkool recept is vaak smaakloos, te lang gekookt en droog. Dat is zonde, want boerenkool kan echt een heel lekker gerecht zijn. Het geheim van een goeie boerenkool stamppot zit hem in de roomboter, jus en kruiden.

IngrediëntenStappen

Ingrediënten

Stappen

  1. Boerenkool koken

    Schil de aardappelen (of niet, ook lekker). Snijd de aardappelen in kleinere stukken, a 5-8cm. In één grote pan leg je de aardappelen en zet je ze onderwater. Voeg ongeveer een halve eetlepel zout toe aan het water. Leg vervolgens de boerenkool bovenop de aardappelen. Dit doen we zodat de boerenkool stoomt en niet kookt, dit zorgt voor een betere smaak en minder verloren vitamines. Leg bovenop de boerenkool de rookworst en sluit af met een deksel. Kook dit ongeveer 25 minuten.

  2. De jus

    Snipper de ui en bak deze zachtjes(!) in 3 eetlepels roomboter met een snufje zout mooi bruin. Heb je toevallig nog verse rozemarijn of tijm? Voeg hiervan dan een takje of twee toe (optioneel). Voeg de agavesiroop of honing toe en karamelliseer de uitjes. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Blus de pan af met de rode wijn en de sojasaus en laat voor de helft inkoken. Voeg de piccalilly toe en breng de jus op smaak met peper en eventueel met wat zout.

  3. Spekjes

    Bak de spekjes in een aparte pan naar de gaarheid van jou keuze. Aan de spekjes kun je eventueel mosterd en/of tijm toevoegen voor extra smaak. Bewaar het vet uit het spek en voeg hiervan 1 a 2 eetlepels toe aan de boerenkool wanneer deze afgegoten is.

  4. Samevoegen

    Haal de worst uit de pan. Giet de aardappelen en boerenkool af. Voeg 25 a 35 gram roomboter toe aan de pan met boerenkool en aardappelen (en spekvet uit vorige stap). Stamp met een stamper de boerenkool tot de gewenste stamppot. Voeg zwarte peper en eventueel wat zout toe (proef ook even). Schep op een bord de boerenkool, jus, worst en besprenkel met spekjes. Als extra kun je altijd wat mosterd of picalilly bij deze boerenkool stamppot doen.