zwarte peper en zout (Fleur de Sel of Maldon Flakes)
35 gram roomboter (of Violife Block)
1 rookworst
Voor de jus:
2 uien
2 eetlepels roomboter
½ eetlepel (donkere) agavesiroop of honing
½ eetlepel tomatenpuree
1 glas rode wijn, 150 ml (en eentje voor de chef)
1,5 eetlepel sojasaus
½ glas kookvocht van de aardappelen (100 ml)
2 eetlepels piccalilly
zwarte peper en zout (Fleur de Sel of Maldon Flakes)
Stappen
Boerenkool koken
Schil de aardappelen (of niet, ook lekker).
Snijd de aardappelen in kleinere stukken, a 5-8cm.
In één grote pan leg je de aardappelen en zet je ze onderwater. Voeg ongeveer een halve eetlepel zout toe aan het water. Leg vervolgens de boerenkool bovenop de aardappelen. Dit doen we zodat de boerenkool stoomt en niet kookt, dit zorgt voor een betere smaak en minder verloren vitamines.
Leg bovenop de boerenkool de rookworst en sluit af met een deksel.
Kook dit ongeveer 25 minuten.
De jus
Snipper de ui en bak deze zachtjes(!) in 3 eetlepels roomboter met een snufje zout mooi bruin.
Heb je toevallig nog verse rozemarijn of tijm? Voeg hiervan dan een takje of twee toe (optioneel).
Voeg de agavesiroop of honing toe en karamelliseer de uitjes. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
Blus de pan af met de rode wijn en de sojasaus en laat voor de helft inkoken.
Voeg de piccalilly toe en breng de jus op smaak met peper en eventueel met wat zout.
Spekjes
Bak de spekjes in een aparte pan naar de gaarheid van jou keuze.
Aan de spekjes kun je eventueel mosterd en/of tijm toevoegen voor extra smaak.
Bewaar het vet uit het spek en voeg hiervan 1 a 2 eetlepels toe aan de boerenkool wanneer deze afgegoten is.
Samevoegen
Haal de worst uit de pan.
Giet de aardappelen en boerenkool af.
Voeg 25 a 35 gram roomboter toe aan de pan met boerenkool en aardappelen (en spekvet uit vorige stap).
Stamp met een stamper de boerenkool tot de gewenste stamppot.
Voeg zwarte peper en eventueel wat zout toe (proef ook even).
Schep op een bord de boerenkool, jus, worst en besprenkel met spekjes.
Als extra kun je altijd wat mosterd of picalilly bij deze boerenkool stamppot doen.