Foto van Boterige Kamado kip met krokante huid
van 1 reviews

Boterige Kamado kip met krokante huid

serveert: 4door: Mees Ruttenop: 2022-08-11

Dit recept was een geslaagd probeersel. Een hele kip op de Kamado barbecue leggen is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Meestal droogt je kippenborst uit terwijl je poot nog niet gaar is. Precies om deze reden raad ik dan ook aan de kip te "vlinderen" of de poten en vleugels los te snijden.

Dat terzijde, deze Kamado grilled kip wordt heerlijk zacht door de boter, kruidig door de verse salie of rozemarijn en krokant door een zout en olie mengsel.

Ingrediƫnten
Stappen

Wat je misschien nog nodig hebt

Ingrediƫnten

Stappen

 1. Kip vlinderen

  Indien je nog niet eerder een hele kip hebt gegrild op een Kamado, raad ik aan de kip te vlinderen of de poten en vleugels los te snijden.

 2. Inboteren!

  Zorg dat de roomboter op kamer temperatuur komt, gooi het in de magnetron MAAR NIET TE LANG dan wordt het vloeibaar en ben je verder van huis. Snij de rozemarijn of salie en meng dit met de boter. Voeg zout en peper toe aan de boter naar smaak, meer = beter.

  Pak het vel van de kip en probeer dit een beetje los te trekken van het vlees. Je doet dat door je vinger tussen het vlees en de huid te steken en het wat los te trekken. Zorg er voor dat je niet al het vel los trekt. Dit doen we zodat er ruimte komt waar de boter kan blijven zitten tijdens het grillen.

  Als de huid wat losser is, stop je de kruidenboter tussen de huid en vlees. Beetje een vies klusje, maar het is het wel waard.

  Heb je kruiden over? Steek dat dan in de kip, gewoon lekker.

 3. Invetten

  Neem wat zonnebloem (of neutrale) olie en smeer de kip aan de buitenkant volledig in. Zout vervolgens de hele kip. Deze olie/zout laag zorgt er voor dat de huid goed knapperig wordt.

 4. Grillen op de Kamado barbecue!

  Zorg er voor dat de Kamado ongeveer 180 graden wordt. Leg naar voorkeur de stukken kip op de grill. Niet schrikken als het rookt, dat is de boter en olie. Het is handig om een thermometer te gebruiken. Wanneer deze 75 graden leest is de kip klaar.

  Eet smakelijk!

 5. Tip!

  Heb je de kip verkloot en is de borst te droog? (Net als wat ik heb gedaan, hij eindigde op 90 graden want vergeten) Dan kan je met twee vorken de borst uit elkaar trekken (shredden). Als je vervolgens een lekkere barbecue-saus maakt of hebt, kun je hier een heerlijk broodje pulled chicken mee maken.

Favoriete kookboeken van het moment

VOER | Tobias Camman

VOER | Tobias Camman

Koop op Amazon

Bij Bijdendijk thuis

Bij Bijdendijk thuis

Koop op Amazon

Dessert Person: Recipes and Guidance for Baking with Confidence

Dessert Person: Recipes and Guidance for Baking with Confidence

Koop op Amazon

BBQ recepten voor op een kamado

BBQ recepten voor op een kamado

Koop op Amazon

ReceptDelen.nl

made by Mees Rutten

twitter
twitter
instagram
instagram