Een heerlijke decadente en ook nog eens makkelijk te bereiden Tarte tatin met peer en gezouten karamel... En als 'kers op de taart' een ricotta room met verse vanille :-)
Probeer deze maar eens een nacht te bewaren... Hij gaat vast de eerste dag al op!
Bladerdeeg vellen uit de vriezer leggen om te ontdooien
Voorbereiden - ovenschaal
Tarte Tatin vorm (bij voorkeur stenen schaal) - invetten met boter.
Bereiden - karamelstroop
Boter en suiker in een steelpannetje laten smelten en goed mengen. Als het mengsel bubbelt neem je het van het vuur af.
Bereiden - kruiden
Kaneel, kardemom en zeezout door het suikermengsel roeren.
Bereiden - Tarte Tatin bouwen
Suikermengsel in de ovenschaal gieten - bodem moet bedekt zijn met een flinke laag.
Bereiden - Tarte Tatin bouwen
Peerplakken in een mooi patroon verdelen in de karamelstroop. Mag dakpansgewijs over elkaar heen, mag ook gewoon vlak in de schaal. Is afhankelijk van hoe groot je schaal is.
Bereiden - Tarte Tatin bouwen
Bladerdeeg vellen verdelen over de peren. Je duwt de vellen aan de rand wat dieper in de schaal, zodat ze straks een klein opstaand randje vormen.
Wrijf de naden een beetje dicht, zo goed als het gaat.
Bereiden - Schaal in de oven
Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 40 minuten.
Afkoelen
Haal de Tarte Tatin uit de oven en laat afkoelen tot de karamelstroop wat dikker wordt.
Bereiden - Ricotta room met vanille
Doe de ricotta in een glazen schaal en voeg vanille-merg en poedersuiker toe. Mix met een mixer tot de room goed gemengd en wat luchtiger is. Zet in de koelkast tot gebruik.
Tarte Tatin serveren
Zet een bord ondersteboven op de ovenschaal en keer de Tarte Tatin zo snel mogelijk om. Als je het langzaam doet, loopt de karamelstroop er namelijk uit :-)