Pasta alla Norma: een klassieker uit de Siciliaanse keuken die zowel je hart als je smaakpapillen verovert. Deze smaakvolle pasta combineert de rijke smaken van de Middellandse Zee in een harmonieus gerecht waarvan je onmogelijk niet kunt houden. De sterren van de show zijn geroosterde aubergines en een goeie tomatensaus, afgemaakt met een royale hoeveelheid ricotta die dit gerecht een unieke twist geeft.
Pasta alla Norma is niet alleen een heerlijk gerecht, maar ook een vermakelijk voorbeeld van de speelse Siciliaanse cultuur. Het verhaal gaat dat de naam is ontleend aan Vincenzo Bellini's beroemde opera "Norma". Zoals het een echte diva betaamt, schittert dit gerecht op het culinaire toneel, waarbij elk ingrediënt zijn rol met overtuiging speelt.
Dus, of je nu een professionele chef-kok bent, een enthousiaste thuiskok of gewoon iemand die geniet van een goed bord pasta, de Pasta alla Norma zal je niet teleurstellen. Laat je verleiden door de smaken van Sicilië en bereid je voor op een gastronomisch avontuur dat je smaakpapillen zal doen zingen als een operaster.
Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1cm dik met bijvoorbeeld een mandoline, kaasschaaf, IKEA rasp met schaaf of gewoon met een mes.
Doe 4 eetlepels olie, 3/4 theelepel zout en versgemalen zwarte peper op de plakken. Meng ze goed en verdeel over de bakplaten.
Rooster de aubergines 35 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege om.
Saus
Snijd de knoflook in dunne plakjes.
Verwarm olie in een hogere pan zoals een hapjespan of gietijzeren pan.
Doe de knoflook en chilivlokken in de pan en verwarm 1 a 2 minuten al roerend tot de knoflook goudbruin is, pas op dat het niet aanbakt dan wordt het bitter en kan je beter opnieuw beginnen.
Voeg de tomaten, oregano, suiker en zout toe en maal extra peper er overheen.
Laat 10 minuutjes pruttelen.
Spaghetti koken
Breng een pan met zout water aan de kook en kook de pasta al dente.
Giet af, maar bewaar een kopje van het kookvocht.
Saus afmaken
Haal de takjes van de oregano uit je saus en meng goed door.
Snijd de aubergine in kleinere plakken en roer door de saus.
Schep de pasta in de saus en meng goed.
Doe het meeste van je pecorino in je gerecht en voeg (naast 4 blaadjes) de basilicum toe, voeg kookvocht toe als de saus te dik is.
Haal van het vuur.
Samenvoegen
Verdeel de pasta over diepe borden, maak af met pecorino en wat blaadjes basilicum.