Schweinshaxe, ook wel bekend als Eisbein of pork knuckle, is een traditioneel Duits gerecht dat bestaat uit een varkensschenkel, vaak geserveerd met aardappelpuree, zuurkool of gebakken aardappelen. Het is een hartig en smaakvol gerecht dat vaak wordt geassocieerd met de Duitse keuken en bierhallen.
De varkensschenkel wordt meestal gemarineerd en daarna langzaam gekookt of geroosterd, waardoor het vlees mals en sappig wordt en de huid krokant wordt. Het vlees heeft een rijke en hartige smaak die perfect samengaat met de traditionele Duitse bijgerechten.
Om Schweinshaxe te maken, wordt de varkensschenkel eerst gemarineerd in een mengsel van bier, uien, knoflook en kruiden zoals tijm en rozemarijn. Vervolgens wordt het vlees langzaam gekookt of geroosterd in de oven totdat het gaar is en de huid krokant en goudbruin is geworden.
Het gerecht kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan bijgerechten, waaronder aardappelpuree, zuurkool, gebakken aardappelen of geroosterde groenten. Het wordt vaak gegeten met mosterd of een andere pittige saus om de smaken te complementeren.
Schweinshaxe is een heerlijk gerecht dat perfect is voor koude winteravonden of gezellige maaltijden met vrienden en familie. Het is een traditioneel Duits gerecht dat wereldwijd bekend is geworden en zeker een plek verdient op uw lijst met recepten om uit te proberen.
Het vlees uit het recept is besteld via internet en afkomstig van een Limburgs Kloostervarken.