Foto van Schweinshaxe  (Pork Knuckle of varkensschenkel)
Link naar het originele recept
van 1 reviews

Schweinshaxe (Pork Knuckle of varkensschenkel)

serveert: 6door: Mees Ruttenop: 2023-03-05

Schweinshaxe, ook wel bekend als Eisbein of pork knuckle, is een traditioneel Duits gerecht dat bestaat uit een varkensschenkel, vaak geserveerd met aardappelpuree, zuurkool of gebakken aardappelen. Het is een hartig en smaakvol gerecht dat vaak wordt geassocieerd met de Duitse keuken en bierhallen.

De varkensschenkel wordt meestal gemarineerd en daarna langzaam gekookt of geroosterd, waardoor het vlees mals en sappig wordt en de huid krokant wordt. Het vlees heeft een rijke en hartige smaak die perfect samengaat met de traditionele Duitse bijgerechten.

Om Schweinshaxe te maken, wordt de varkensschenkel eerst gemarineerd in een mengsel van bier, uien, knoflook en kruiden zoals tijm en rozemarijn. Vervolgens wordt het vlees langzaam gekookt of geroosterd in de oven totdat het gaar is en de huid krokant en goudbruin is geworden.

Het gerecht kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan bijgerechten, waaronder aardappelpuree, zuurkool, gebakken aardappelen of geroosterde groenten. Het wordt vaak gegeten met mosterd of een andere pittige saus om de smaken te complementeren.

Schweinshaxe is een heerlijk gerecht dat perfect is voor koude winteravonden of gezellige maaltijden met vrienden en familie. Het is een traditioneel Duits gerecht dat wereldwijd bekend is geworden en zeker een plek verdient op uw lijst met recepten om uit te proberen.

Het vlees uit het recept is besteld via internet en afkomstig van een Limburgs Kloostervarken.

Ingrediënten
Stappen

Wat je misschien nog nodig hebt

Ingrediënten

Stappen

  1. Image of step 0 called: Nitrietzout en brine

    Nitrietzout en brine

    Het nitrietgehalte van het nitrietzout in dit recept is tussen de 0.6 en 0.8%. Sommige recepten online hebben het over Prague Salt, dat bevat 6%, maar is niet verkrijgbaar in Nederland.

    We gebruiken 25 gram nitrietzout per kilo vlees. De pork knuckles die wij binnen kregen waren ongeveer 2.2 kilo. Dus hebben we 60 gram nitrietzout gebruikt en vervolgens nog 40 gram keukenzout toegevoegd aan het water.

  2. Image of step 1 called: Brine maken

    Brine maken

    Snijd de uien, knoflook, gember grof. Je mag de vellen en schillen laten zitten.

    Verhit de kruiden even in een gietijzeren pan of koekenpan, dit zorgt voor meer smaak.

    Voeg alles (behalve de olijfolie en Maldon) toe aan het gezouten water. Ik gebruikte hiervoor een grote Dutch Oven.

    Dit laat je 48 uur staan in de koelkast. (hoe past dit ooit in je koelkast, i know)

  3. Image of step 2 called: Bakken

    Bakken

    Haal de schenkels uit de brine. Deze mag je weggooien.

    Verwarm je oven voor op 180 graden. Dep de schenkels droog met keukenpapier. Smeer ze volledig in met olijfolie en besprenkel met Maldon zout.

    Zet ze vervolgens voor 90 minuten in de oven.

    Kijk vooral af en toe, zo zie je leuk de progressie.

  4. Image of step 3 called: Oven

    Oven

    Kijk vooral af en toe, zo zie je leuk de progressie.

  5. Image of step 4 called: Opdienen

    Opdienen

    De pork knuckle is klaar als ze mooi gebruind zijn. Laat ze even 5 a 10 minuten afkoelen en dien op met bijvoorbeeld zuurkool, aardappelen of geroosterde groentes.

Favoriete kookboeken van het moment

VOER | Tobias Camman

VOER | Tobias Camman

Koop op Amazon

Bij Bijdendijk thuis

Bij Bijdendijk thuis

Koop op Amazon

Dessert Person: Recipes and Guidance for Baking with Confidence

Dessert Person: Recipes and Guidance for Baking with Confidence

Koop op Amazon

BBQ recepten voor op een kamado

BBQ recepten voor op een kamado

Koop op Amazon

ReceptDelen.nl

made by Mees Rutten

twitter
twitter
instagram
instagram